Cuperoza este o afecțiune dermatologică ce se manifestă prin înroșirea pielii, datorată dilatării capilarelor de la nivelul feței. Aceasta apare în special la persoanele cu tenul deschis, fin și sensibil, fiind mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați.
Cauzele exacte ale cuperozei nu sunt complet elucidate, însă aspectul inestetic pe care îl produce este un motiv suficient pentru ca persoanele afectate să caute constant soluții prin care să scape de această afecțiune.
Factorii declanșatori ai cuperozei
Printre factorii care pot provoca apariția cuperozei se numără agresiunile externe (vânt, frig, ploaie) și influențele genetice sau ale stilului de viață. Persoanele cu hipertensiune arterială, pereți vasculari fragili, stres, dereglări hormonale sau tulburări digestive sunt mai predispuse la această afecțiune. De asemenea, o alimentație nesănătoasă, obiceiurile nocive precum fumatul, lipsa de exerciții fizice și consumul de alcool contribuie la apariția acestei probleme de ordin dermatologic.
Manifestările cuperozei
Cuperoza se manifestă prin eritem facial care afectează în principal obrajii și nasul, dar poate implica și bărbia sau fruntea. Culoarea roșiatică devine permanentă în timp și poate fi însoțită de edem. În stadiile avansate, capilarele sparte devin vizibile la suprafața pielii, tenul se îngroașă și poate apărea o formă specifică de acnee, cu papulopustule sterile.
Diagnosticul și tratamentul cuperozei
Diagnosticul cuperozei este, în general, clinic, fără a necesita analize de sânge sau alte investigații complexe. În anotimpurile reci sau calde, aspectul inestetic al tenului cuperotic poate deveni mai pronunțat din cauza sensibilității crescute la factorii de mediu.
Deși multe tratamente naturiste sau cosmetice pot ameliora pe moment simptomele cuperozei, ele nu oferă soluții definitive. În stadiile incipiente, cremele speciale și soluțiile naturiste pot întârzia apariția simptomelor neplăcute. Pentru stadiile avansate, clinicile Doctor SKiN oferă soluții mai eficiente, precum laserul Fotona AvalancheLase®.
Ce este laserul Fotona AvalancheLase®
Una dintre cele mai avansate proceduri utilizate în medicina estetică pentru tratarea cuperozei este tratamentul cu laserul vascular Fotona AvalancheLase®.
Laserul Fotona AvalancheLase® reprezintă o inovație în domeniul tratamentelor dermatologice, bazându-se pe tehnologia Fotona FRAC3®. Acesta utilizează lungimile de undă Nd și Alexandrite, optimizate pentru a oferi tratamente sigure și eficiente chiar și pentru pielea închisă la culoare. Impulsurile scurte FRAC3® ale laserului AvalancheLase®, cuprinse între 0,3 și 1,6 ms, sunt ideale pentru eliminarea leziunilor vasculare și pigmentare, asigurând totodată un confort ridicat pe tot parcursul procedurii.
Comparativ cu alte lasere disponibile pe piață, laserul vascular Fotona® tratează o varietate de afecțiuni dermatologice, cu mai puțină durere și eficiență crescută pentru toate tipurile de piele. Această combinație unică de lungimi de undă permite vizarea precisă a structurilor specifice, oferind tratamente non-invazive, fără necesitatea unei perioade de recuperare, asigurând pacienților satisfacție pe termen lung.
Pe lângă tratamentul cuperozei, dispozitivul laser Fotona oferă unul din cele mai performante tratamente de epilare definitivă, dar și este eficient și pentru alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi rozaceea, acneea inflamatorie, onicomicoza, verucile, cicatricile postacneice și diverse leziuni vasculare. Acesta poate trata hemangioame, angioame, vene de tip păianjen, vene varicoase, venectazii, telangiectazii, lacuri venoase și angioame „în cireașă”.
In centrele Doctor SKiN, toate procedurile cu laserul Fotona AvalancheLase® sunt 100% personalizate în funcție de nevoile specifice ale pacientului, de sensibilitatea și tipul de piele, de dimensiunea și adâncimea vaselor de sânge afectate, precum și de zona de tratament.
Deși uneori poate apărea o roșeață ușoară sau un edem moderat imediat după ședință, aceste reacții se duc de la sine în câteva zile. În cazuri foarte rare, pot apărea echimoze sau vezicule.
Pentru a asigura o vindecare optimă, pacienților li se recomandă să evite în primele zile după ședința de tratament cu laserul vascular, contactul prelungit cu apa și produsele de curățare agresive. De asemenea, este important să protejeze zona tratată de băi fierbinți și temperaturi ridicate pe toată durata planului de tratament. Riscul de pigmentare postinflamatorie este minim, dar se recomandă evitarea expunerii la soare și aplicarea unei creme cu factor de protecție solară.
Doctor SKiN aduce pentru prima oară în România cel mai avansat sistem laser medical din lume, AvalancheLase®, pe care-l poți testa gratuit în clinica Doctor SKiN Drumul Taberei!