Atunci când se efectuează intervenții chirurgicale estetice pentru implanturi mamare, menite să îmbunătățească aspectul sânilor și nu să trateze o afecțiune, alăptarea rămâne aproape întotdeauna posibilă, conform specialiștilor. Glanda mamară nu este afectată, iar implanturile sunt plasate fie sub glandă, fie sub mușchiul pectoral. Astfel, sânul își păstrează funcționalitatea completă, iar producția de lapte și capacitatea de alăptare nu sunt influențate.
Totuși, anumite proceduri estetice cu implant mamar pot duce la pierderea sensibilității mamelonului, ceea ce poate afecta alăptarea. Acest efect secundar este rar (apare în aproximativ 2% din cazuri), dar este important ca pacientele să fie informate în momentul luării unei decizii.
De asemenea, este esențial de știut că există diverse tehnici de chirurgie estetică, unele prezentând riscuri mai mari decât altele. Doctorul Radu Panțuru menționează că poziționarea implantului, locul inciziei și dimensiunea implantului sunt factori care influențează riscurile asociate.
Poziționarea implantului
Implanturile mamare pot fi inserate fie sub mușchiul pectoral, fie direct sub glanda mamară. Atunci când implantul este plasat sub mușchiul pectoral, există șanse mai mari ca alăptarea să nu fie afectată, deoarece implantul nu interferează cu glanda mamară.
Incizia chirurgicală
Inciziile realizate în jurul areolei pot avea un impact negativ asupra alăptării, deoarece acestea pot afecta canalele de lapte sau nervii responsabili pentru stimularea producției de lapte.
Mărimea implantului
Implanturile de dimensiuni mari pot pune presiune pe glandele mamare și astfel pot influența producția de lapte. Totuși, fiecare femeie este diferită, iar în multe cazuri, mărimea implantului nu influențează semnificativ capacitatea de alăptare.
Medicii le sfătuiesc pe femei să discute în detaliu toate aspectele legate de intervenție cu chirurgul lor, să adreseze toate întrebările necesare și să fie bine informate despre riscuri și beneficii înainte de a lua o decizie.
Situații speciale
În cazul protezelor mamare reconstructive, discuția despre alăptare devine mai complexă.
Reconstructia mamară se face de obicei după un traumatism, o malformație sau o amputație, care au alterat aspectul sânului. Scopul acestei intervenții este de a reda sânului un aspect normal, contribuind astfel la îmbunătățirea stimei de sine a pacientei.
Chirurgia reconstructivă a sânilor este adesea parte a tratamentului pentru cancerul de sân, unde poate fi necesară îndepărtarea unuia sau ambilor sâni (mastectomie).
În acest context, alăptarea nu va mai fi posibilă cu sânul reconstruit, ci doar cu cel neafectat de intervenție. În cazul unei mastectomii bilaterale, când ambele glande mamare au fost afectate, alăptarea nu mai este posibilă.
Pentru intervențiile reconstructive realizate în alte situații decât cancerul de sân, cum ar fi corectarea unei malformații (sân tuberos, mamelon inversat etc.), impactul asupra alăptării variază și trebuie evaluat individual.